Blogginlägg

Vi utvecklar utvecklare

Blogg | 1 juni 2021

På Active Solution ser vi våra medarbetare som vår absolut största tillgång. Därför är vårt mål att du som jobbar här ska kunna utvecklas både som konsult och människa. Att samarbeta och hjälpa varandra är en viktig hörnsten i vår företagsfilosofi.

Men hur är det att vara konsult hos oss, egentligen?

Vi har pratat med två av våra anställda som har tagit ganska olika vägar i livet, för att till slut hamna här på Active Solution.

Elin Fokine, konsult och utvecklare på Active Solution berättar om hur allt började.

- "Redan i grundskolan gillade jag att lösa kluriga problem, särskilt inom matematik. Så valet att börja plugga till civilingenjör på universitetet kändes naturligt. Samtidigt visste jag inte exakt vad utbildningen skulle leda till, men efter tag kom jag i kontakt med programmering och blev helt såld på det. Det här vill jag verkligen göra", berättar Elin.

Elin fick sitt första jobb på ett företag som utvecklade medicinska system i Linköping. Efter det flyttade hon till Stockholm och arbetade ett antal år med att utveckla affärssystem för modebranschen, innan hon hamnade hos oss.

- "Jag minns när Magnus ringde upp mig och undrade om jag ville komma på intervju. Jag tackade ja eftersom det var någonting i hans beskrivning av Active Solution som fångade mitt intresse. Samtidigt blev jag lite nervös när jag förstod hur bra de konsulter var som arbetade på Active Solution,"  skrattar Elin.

Elin började som konsult på Active Solution 2016. Bredden på utmaningarna och uppdragen har varit väldigt utvecklande enligt henne själv.

- "De bästa egenskaperna hos mina kollegor på Active Solution är att de dels är otroligt kompetenta men samtidigt också väldigt ödmjuka som människor. Du behöver aldrig känna att en fråga är för dum och vi samarbetar ofta minst två personer på varje uppdrag för att kunskapsöverföring, kvalitén och närvaron ska bli den rätta. Det är sånt jag verkligen gillar med att arbeta som utvecklare och konsult på Active solution" avslutar Elin.

Martin Jikitas väg var något annorlunda än Elins. Som för många andra så började vägen i ett datorintresse i unga år inom utvecklingsmiljöer som Amiga och Commodore 64. Intresset höll i sig och Martin fortsatte senare att läsa systemvetenskap. Men av olika anledningar i livet så hoppade Martin av programmet och började på en helt ny bana som viktcoach.

- "Jag arbetade faktiskt i 14 år på Viktväktarna, fram till 2014. Då kände jag att jag ville vidare, eller tillbaka till mitt ursprungliga intresse för datorer och programmering. Jag bestämde mig därför att börja på en KY utbildning med inriktning .NET", berättar Martin.

Efter utbildningen fick Martin ganska omedelbart jobb som ansvarig utvecklare på en webshop som sålde husgeråd. Som ensam utvecklare upplevde Martin inte att han utvecklades i den takt han ville. Därför kom ett samtal från ett bolag i IT-branchen ganska lägligt till slut.

- "Det var en lärare som ringde upp mig och jag nappade när jag förstod att jag skulle få lära mig mer genom att arbeta med människor som var mer erfarna än vad jag var", berättar Martin.

Martin trivdes som utvecklare och växte inom sina kompetensområden och blev till slut den mest erfarna konsulten inom sitt område. Då hände plötsligt något.

- "Det kändes som att det var menat, berättar Martin. Jag brukar aldrig svara i telefon eftersom det oftast bara är folk som vill sälja något. Men det här gången när det ringde så svarade jag. Det var en konsult på Active Solution, idag är en av mina kollegor, som undrade om jag skulle vara intresserad av att jobba på Active Solution. Jag kände först spontant att jag kanske inte hade den kompetensen som krävdes, men när jag fick höra om talangprogrammet på Active Solution blev jag mer intresserad", berättar Martin.

På Active Solution söker vi inte bara konsulter med lång erfarenhet. I vårt talangprogram ger vi utvecklare som är i början av sin karriär en möjlighet att arbeta tillsammans med en mer erfaren kollega, en så kallad “buddy”, under två års tid.

- "Du får en dag i veckan för kompetensutveckling i de ämnen du är intresserad av och vill vässa dig i, berättar Martin. Du hamnar aldrig ensam ute hos kund, utan arbetar i ett team med dina kollegor. Vill du arbeta med många olika kunder i olika uppdrag så får du göra det. Trivs du hellre med att arbeta långsiktigt med enstaka kunder så får du göra det. Den person du är går före affären här och därför får du också de uppdragen du är intresserad av", avslutar Martin.

Att arbeta på Active Solution innebär att du utvecklas både som människa och i ditt yrke. Det här tror vi är oerhört viktigt. Flera av våra anställda har även gått vidare i organisationen och arbetar idag som ansvariga chefer inom respektive områden. Det här innebär att Active Solution inte bara genomsyras av kompetens, utan även av transparens och förståelse för de utmaningar och möjligheter som våra anställda möter i sin vardag.

Är du vår nästa talang eller känner du någon som skulle passa? Hör av dig!