Blogginlägg

Vad är en Microsoft MVP & RD?

Blogg | 30 mars 2022

För den som är bevandrad i idrottsvärlden är begreppet MVP antagligen bekant. Även i spelvärlden utses Most Valuable Player i olika sammanhang. Microsoft har plockat upp akronymen och gjort den till sin egen. Most Valuable Professional är en utmärkelse som Microsoft delar ut till runt 3500 personer om året, världen över. För att kvala in krävs inte bara ett utmärkt tekniskt kunnande utan även ett brinnande intresse för att sprida vidare sina kunskaper till omgivningen.

Av de runt 3500 MVP som finns i världen är 80 från Sverige. Av de 80 i Sverige är det 5 som jobbar på Active Solution. Det är vi så klart stolta över. Vi får ibland frågan hur det kommer sig att vi har så många anställda med MVP-titel och svaret är att vi ser det som en del av Active Solutions företagskultur. Vi tror på delandet av kunskap, både inom och utom företaget och ordnar därför regelbundet träffar för erfarenhetsutbyte. Det är också det som är tanken bakom vår blogg och vår podd.

Genom att vi delar med oss får vi ta del av nya idéer som gör att vi själva blir bättre. Vi tror också på att utbilda våra kunder så att de inte bara tar del av våra tjänster, utan även får med sig nya sätt att tänka kring till exempel säkerhet och effektivitet framöver. Det här är något som alla anställda på Active Solution är en del av. För att få utmärkelsen MVP krävs att man når ännu lite längre med sitt kunskapsdelande, det räcker inte att dela kunskap “inom stängda dörrar”. Många föreläser på stora scener, andra skriver blogginlägg och vissa spelar in pedagogiska videos för YouTube - alla har det gemensamt att de delar kunskap med omvärlden.

MVP är en titel som kräver det lilla extra, utöver jobbet. Vad är det då som gör att våra anställda känner drivet att gå den extra milen, som det innebär för att bli en av Microsofts 3500 MVP:s? Vi ställde frågan till våra Most Valuable Professionals på Active Solution. 

Cecilia Wirén

“Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra att lära sig saker, när jag var liten var lärare ett av önskeyrkena. Att bli och vara MVP handlar mycket om just det, inte alltid att själv lära ut saker men även att anordna tillfällen för detta. Jag gillar också att anordna och planera saker vilket då också kan användas i dessa sammanhang.”

Jakob Ehn

“För mig har det alltid varit möjligheten att vara med och påverka utvecklingen av verktyg och tjänster som vi använder, men också att bli en del av det MVP-community som finns runt om i världen. Jag tycker också att det är väldigt kul och givande att dela med av mig av min kunskap, och MVP-rollen både uppmuntrar och är en drivkraft för detta.”

Chris Klug

“Jag drivs av glädjen av att se folks reaktioner när man presenterar något nytt för dem, och de inser hur användbart det kan vara för dem. Eller de inser att de kan ta det jag visat ett steg längre och skapa värde för dem i deras vardag.

Sedan drivs jag också av den energi och de idéer man får tillbaka från community:n när man är runt och presenterar. Både från andra talare, och från deltagare som ställer frågor eller kommer med idéer och kommentarer som ofta leder till intressanta diskussioner som får mig att utöka min kunskap och komma på nya idéer.”

Alan Smith

Alan Smith is a Microsoft Azure developer, trainer, mentor and evangelist at Active Solution in Stockholm. He has a strong hands-on philosophy and focusses on embracing the power and flexibility of cloud computing to deliver engaging and exciting demos and training.

Peter Örneholm

“Jag är oerhört tacksam över personer som genom min karriär delat med sig av sin kunskap samt inspirerat och sporrat mig att testa nya saker. Jag försöker själv vara en person som sprider kunskap och engagemang i communityt så att andra ska få se möjligheterna innovativ teknik kan ge. Även om MVP-titeln inte är målet i sig, så är det oerhört kul att se att Microsoft uppskattar det jobb jag gör.”

Robert Folkesson

Förutom våra fem MVP:s har vi även en så kallad RD på Active Solution, Microsoft Regional Director, vilket är en något udda titel. Vår CTO Robert Folkesson är inte anställd av Microsoft och har ingen region att vara director över. Att vara Regional Director innebär att vara del av ett nätverk av 154 andra teknikvisionärer från olika delar av världen. Microsoft väljer ut sina RD:s baserat på beprövad teknisk expertis, samhällsledarskap och engagemang för affärsresultat. Utmärkelsen sträcker sig över två år och innebär en exklusiv inblick i Microsofts tekniska och strategiska arbete. Det bidrar till att vårt vardagliga arbete på Active Solution kan fortsätta utvecklas i världsklass.

“Jag älskar att befinna mig där affärsutveckling och ny teknik möts. Genom att medverka i Microsofts Regional Director-program får jag interagera med ledare inom teknikområdet över hela världen och en unik chans till dialog med produktgrupperna inom Microsoft.”

Att få utmärkelser och ingå i professionella internationella nätverk är så klart något som stärker Active Solution som företag, men precis som med MVP:s i fotboll och hockey, är en enda spelare inget utan laget. Vi vet att alla våra medarbetare besitter spjutspetskompetens men alla gillar inte att stå i rampljuset, vilket det i viss mån krävs för att få en internationell utmärkelse. Det gör dem inte mindre värdefulla i vår verksamhet, även om titeln Most Valuable Professional kan ge ett sådant intryck. Vi skapar Active Solution tillsammans.

Podcast

Under MVP Summit 2022 spelade vi in ett podcastavsnitt om att vara MVP. Det kan du lyssna på här:

 

Active Solution i sociala medier

Vill du veta mer vad som händer och hur det är på Active Solution? Följ oss gärna på någon av våra sociala medier!

Kanske föredrar du att lyssna på en podd? Vår alldeles egen podcast Avkodat finns där poddar finns och på Avkodat.se.

Trygga villkor för dig som konsult

Vi vet att det är viktigt med trygga villkor så vi erbjuder förutom en bra lön även bra pensionsavsättning och en solidarisk vinstdelning. Självklart så har vi även bra försäkringar om du blir sjuk eller behöver stöd.

Vi erbjuder utvecklande uppdrag och kompetensutveckling där mycket sker på betald och planerad arbetstid. Vi tycker att all utveckling är bra, teknisk eller personlig, det bestämmer du själv.

I kundprojekt arbetar vi mestadels på Microsofts plattformar. Teknikvalen styrs av våra team i dialog med kunden. Det är vanligt att vi använder .NET, TypeScript, Azure DevOps, SQL och Microsoft Azure. I vissa projekt förekommer även Blazor, Power BI, React, Cognitive Services och andra moderna utvecklingstekniker.

Vill du jobba tillsammans med oss?

Skicka ett mail eller följ länken här och fyll i dina kontaktuppgifter, så kontaktar vi dig.

Lunch med Active Solution