Blogginlägg

Keynote dag 1 - sammanfattning

Av Cecilia Wirén | Blogg | 2 april 2014

Mycket fokus har legat på att anpassa windows phone och windows 8 till företagsvärlden. För telefonen kommer vpn, krypterad mail, företags polocys och företags applikationer

Windows Phone 8.1

Microsoft vill göra telefonerna mer personliga och några av nyheterna är att man nu kan välja en bakgrundsbild istället för accent färg för start skärmen. Låsskärmen kan också anpassas med olika grafiska upplevelser. En ny genvägs meny har lagts till. Men den stora nyheten är "Cortona" som är en personlig assisten som du kan ställa frågor till eller beordra att göra olika saker. "Hon" har många olika egenskaper, en av dem som visades var att hon kan scanna igenom dina mail och hitta saker hon kan hjälpa till med. Den kommer så klart att först släppas i Usa och senare några större länder för att till sist komma till övriga världen, så tyvärr får vi nog vänta ett tag på henna i Sverige.

En ny struktur runt wifi där man kan låta telefonen anslutna till gratis nät och till och med acceptera vilkoren. Automatiskt samt även om det behövs fyllas i användarnamn och lösenord. Ett lättare sätt att dela ditt hemmanätverk utan att dela med dig av ditt lösenord till dina kompisar.

Tangentbordet får en ny funktionalitet som kallas “shape writing”, där du skriver dina ord genom att dra fingret mellan bokstäverna i ordet. Med denna funktionalitet har Windows Phone det snabbaste tangentbordet, vilket har bevisats med att sätta ett nytt Guniess World Record

De har äntligen förbättrat kalendern på telefonen med bl.a. en veckovy, och nej, det syns inget veckonummer. Skype blir mer integrerad i telefonen så att du tex kan omvandla ett pågående samtal till ett skypesamtal. Telefonenrna får också ie11 med alla finesser som tex inprivate browsing.

Uppdatering av telefonerna kommer att ske några månader framåt. För registrerade telefonutvecklare finns den tillgänglig idag.

 

Windows 8.1 Update

Windows 8.1 Update släpps 8 April men finns redan nu tillgängligt för MSDN prenumeranter. Uppdateringen handlar mest om att anpassa Windows 8 till den som använder tangentbord och mus istället för toutch. I Windows store applikationer kommer det finnas en titelbar där du t.ex. kan stänga applikationen, det kommer också att synas en aktivitetsfältet samt att Windows Store applikationer syns i aktivitetsfältet. Och mycket mer.

 

Universal Windows App Model

Microsoft presenterar ett sätt att skriva applikationer för alla deras plattformar samtidigt, Universal Windows App. Först ut är windows 8 och windows phone men även senare kommer xbox med också. Det betyder att det nu samma användargränssnitt, appmodell, APIn, verktyg samt Store. Utvecklare kan välja att lägga ihop applikationerna för de olika plattormarna i storen och låta användaren köpa applikationen en gång för alla sina enheter.

Till inlägget