Blogginlägg

Installera Windows 8 parallellt med Windows 7

Av Cecilia Wirén | Blogg | 4 juli 2012

För att utveckla så kallade Metro appar till Windows 8 behöver du använda Visual Studio 2012 i en Windows 8 installation. Om du har en maskin som du vill uppgradera kan du använda Windows 8 Installer men om du vill behålla din nuvarande Windows 7 installation rekommenderar jag följande:

Skapa en virituell disk för Windows 8, detta gör att du lätt kan ta bort den senare vilket du kommer vilja göra eftersom detta är en preview. En virituell disk är nämligen bara en fil. Montera denna disk och sätt upp den som ett bootalternativ. Fördelen med detta jämfört med att göra en virituell maskin är att du bara kommer att viritualisera Windows 8 disken men köra direkt mot all hårdvara.

Så här gör du:

Förutsättningar

Du behöver ha Windows 7 på den maskinen du skall göra detta på samt tillräckligt diskutrymme. För att få plats med Visual Studio behöver du minst 20-25 GB.

Ladda hem

Förbered dig med att ladda hem allt du behöver:
Windows 8 iso fil(Detta är Release Preview versionen som slutar fungera januari 2013)
Windows Automated Installation Kit

Du kommer också behöva montera upp dessa iso filer (du kan också så klar bränna ut dem på skiva). Om du inte har något program för detta rekommenderar jag att installera någon av dessa två:
PowerISO (PowerISO Virtual Drive Manager)
Virtual CloneDrive

Installera Windows AIK (Windows Automated Installation Kit)

Montera upp iso filen för Windows Automated Installation Kit (KB3AIK_sv.iso) och installera programmet.

Skapa Windows 8 disken

Bestäm följande:
vad exemplet tänk på
sökväg och namn för virituell disk c:\VHD\Win8.vhd mappen måste skapas innan
storlek 60 GB minst 20-25 GB
enhetsbokstav v:\ en ledig enhetsbokstav

Väljer du annorlunda än exemplet ändra markerad text i nedanstående kommandon. För att skapa den virituella disken starta programmet Diskpart och skriv följande på kommando prompten:

create vdisk file=c:\VHD\Win8.vhd maximum=60000 type=expandable

select vdisk file=c:\VHD\Win8.vhd
attach vdisk
create partition primary
assign letter=v
(gör du något fel är det bara att ta bort filen och börja om)

Du kommer nu få frågan om du vill formatera disken vilket du vill, formatet skall vara NTFS. Om du inte skulle få frågan kan du använda följande kommando:
format quick FS=NTFS

Nu har du en ny disk på din maskin som rent fysiskt ligger på samma disk som c:\ men som logiskt för Windows är en egen disk och det är på denna disk vi skall installera Windows 8.


Installera Windows 8

Montera upp Windows 8 iso filen (Windows8-ReleasePreview-32bit-Swedish.iso) och hitta på denna sökväg till filen install.wim (Starta inte installationen). Du bör hitta filen under sources mappen i roten. I detta exempel återfann jag den på i:\sources\install.wim.
Du skall nu använda ett av programmen du fick med installationen av Windows AIK. Starta och kör som administratör (högerklicka och välj "run as administrator") Kommandotolk för distributionsverktyg (Deployment Tools Command Prompt)

Om du skulle använda någon annan installationsskiva än den som jag angivit i denna post behöver du kolla vilken av installationerna från isofilen du önskar installera. Kör följande kommando och byt ut etta i kommandot under mot den du önskar.
imagex /info i:\sources\intall.wim

Nu är du redo för att installera genom att använda kommandot:


imagex /apply i:\sources\install.wim 1 v:\

Du får nu vänta ca 10-15 min på att installationen skall fullföljas.

Sätt upp disken som ett bootalternativ

Lägg till disken som alternativ bootuppstart genom att öppna en Commando prompt (cmd) som administrator och kör kommandot:


C:\Windows\System32\bcdboot v:\Windows

När du slutför installationen kommer du inte åt internet från maskinen så notera produktnyckeln:

TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF

Slutför installationen

Du är nu redo att starta om datorn för att slutföra installationen, läs dock klart detta för att veta vad som kommer att hända.

När du statar om datorn kommer Windows 8 installationen att starta och det är då bara att följa installation stegen. Vid installationen kommer du behöva ange eller skapa ett Microsoft Account (dvs live eller hotmail konto), om du liksom jag råkar ut för att ha ett amerikanskt tangentbord under installationsprocessen så kan det vara bra att komma ihåg att @ skriver du med skift 2 och _ med skift +.

Din maskin kommer efter detta att använda Bootloadern från Windows 8 vilket betyder att även om du väljer att starta Windows 7 kommer Windows 8 att laddas först, önskar du använda 7:an mer än 8:an rekommenderar jag därför att byta till Windows 7 bootloader som är snabbare. Detta kan du göra i msconfig (öppnas i Windows 8 genom att du skriver msconfig när du är på startskärmen, då visas programmet och du kan starta det). I msconfig kan du även välja att byta vilket som är primära OS, hur lång tid du skall ha på dig att välja OS m.m. Om du skulle vilja ta bort Windows 8 kan du i msconfig ta bort disken som ett boot alternativ.

Väl inne i Windows 8 kommer dina diskar ha lite andra enhetsbokstäver än tidigare, din Windows 8 disk kommer att heta c:\ vilket gör att din tidigare c-disk nu har en annan enhetsbokstav.

Nu återstår bara att installera Visual Studio 2012. När du laddar hem Visual Studio 2012 får du en iso filen och till skillnad från Windows 7 behöver Windows 8 inget extra program för att hantera isofiler. Windows 8 kan öppna och köra dem direkt.
Till inlägget