Blogginlägg

Hemvändare på Active Solution

Blogg | 4 maj 2022

Hur vet man att man har en bra arbetsmiljö på ett företag? Låg personalomsättning kan vara en indikator, men på Active Solution räknar vi också viljan att komma tillbaka som ett tecken på att vi gör något rätt. Just nu har vi inte mindre än fem hemvändare av 39 anställda, vilket måste vara som något slags rekord i en bransch med många lockande alternativ.

Vi som jobbar här tycker så klart att de gjort rätt i att återvända, men vi inser att vi kanske är lite hemmablinda och bestämde oss för att bena lite i frågan om varför Active Solution är en arbetsplats att trivas och återvända till.

Fredrik Johnsson är den senaste av våra före detta medarbetare som har valt att återvända till moderskeppet, efter sju år på andra äventyr. 

- "Jag skulle inte ha slutat om det inte varit för att jag flyttade till en annan stad", berättar Fredrik om varför han en gång valde att lämna Active Solution. 

- "Jag har hela tiden saknat gänget här. Det finns en stämning som finns kvar, även efter sju år."

Magnus Forsberg, head of People and Culture (eller ja, personalchef kan man också säga), menar att det han hör från medarbetare är att det finns tydliga värderingar som delas av alla i företaget. Det är inte bara vackra ord som skrivits i ett dokument. På Active Solution finns ett tydligt tillsammans, där medarbetare hjälper varandra och respekterar allas lika värde. Andra ledord är kunskapstörst och engagemang, vilket tar sig uttryck i drivna personer med vilja att utvecklas och lära sig mer. Det gör att det går att växa i sin roll, även om man stannar kvar många år på samma arbetsplats. 

- "Alla företag använder sig av värdeord som ska beskriva kulturen, men när jag talar med våra medarbetare som återvänt hör jag att andra, ytligt sett coolare företag, inte klarar av att leva upp till de fina orden, berättar Magnus. Hos Active Solution är inte ytan viktig. Det viktiga är att personalen mår bra och trivs, för då kommer alla vidare, tillsammans."

För sju år sedan när Fredrik lämnade Active Solution på grund av flytt, var världen inte riktigt moget för distansarbete. Det kändes inte som en långsiktig lösning för vare sig Fredrik, företaget eller kunderna. 

- "Vi vill ju att våra konsulter ska ha de bästa förutsättningarna för att utvecklas i de projekt som passar just dem och på den tiden såg vi inte att det var möjligt att göra det på distans", förklarar Annasara Garlöv som är ansvarig för rekrytering på Active Solution. 

- "Vi ville så gärna behålla Fredrik men vi trodde inte det skulle gå att ta sig an nya kunder på distans. På den tiden innebar distansarbete mest administration." 

Magnus Forsberg fyller i och förklarar att pandemin har visat att det går att jobba på ett annat sätt. Det går utmärkt att sköta många slags möten på distans.

- "Förut skulle vi klämma in oss i ett konferensrum så fort något skulle diskuteras. Vi höll på med många slentrianmöten inser vi nu."

Möjligheterna till distansarbete är inget unikt för Active Solution. Många arbetsplatser öppnar upp för det, nu när vi återgår till något slags vardag igen efter pandemin. För oss på Active Solution ser vi det som ännu en fördel med vårt företag. Som en sådan liten ettikett som trycks på en redan bra produkt “nu även på distans”. Att kunna rekrytera personal från runt om i Svergie är en fantastisk möjlighet. Bara det att Fredrik Johansson valt att återvända känns som en stor vinst.

- "För mig känns det som att komma hem", säger Fredrik

- "Välkommen hem till Active Solution", säger vi.

Active Solution i sociala medier

Vill du veta mer vad som händer och hur det är på Active Solution? Följ oss gärna på någon av våra sociala medier!

Kanske föredrar du att lyssna på en podd? Vår alldeles egen podcast Avkodat finns där poddar finns och på Avkodat.se.

Kunskap före geografi

Vi är ett konsultbolag som hjälper våra kunder med digitalisering som fungerar. Våra kunder väljer oss främst baserat på vår kompetens i stället för vart vi geografiskt befinner oss för stunden. Vi söker därför dig som vill arbeta som IT-konsult där du tillsammans med kollegor och kund bygger system som gör nytta.

Redan idag bor flera av våra medarbetare utanför Stockholm och en stor del av vårt arbete sker hybrid eller helt remote. Vår erfarenhet säger att aktiviteter som projektuppstart, teambuilding och workshops ger bäst utväxling när de genomförs på plats – men att till exempel kompetensutveckling och den dagliga leveransen kan fungera minst lika bra när vi befinner oss på olika orter.

Vi söker därför ytterligare två konsulter som vill jobba mestadels på distans.

Vill du jobba som konsult på distans?