Blogginlägg

Att göra saker rätt eller göra rätt sak

Blogg | 22 oktober 2021

Du lägger upp den confitbakade laxen på tallriken av benporslin. Med precision placerar du den rucolamarinerade fänkålen, de torkade körsbärstomaterna och jordärtskockspurén vid sidan om. Till sist, en kvist dill och en citronskiva. En perfekt komponerad måltid. Om det inte vore för att de enda matgästerna är dina fiskhatande två barn på fem och sju år som högljutt protesterar och kräver snabbmakaroner med Felix köttbullar när du ställer fram maten på bordet. Det är ganska lätt att göra rätt. Det finns mängder av recept att följa och checklistor att bocka av. Det är svårare att göra rätt sak.

Drömmer du om att komma på den perfekta digitala tjänsten som förändrar företagets förutsättningar och effektiviserar er till evig framgång? Eller har du en gnagande känsla av att styrelsen gärna skulle vilja se något innovativt vid nästa kvartalsrapport? Digitalisering kan vara så mycket. Helt nya system eller bara en endaste mer effektiv rutin.

När vi tittar i backspegeln kan vi se hur vissa produkter har förändrat våra vanor och konsumtionsmönster, men det är omöjligt att förutspå vad som kommer att vara nyheten som förändrar världen. Charley Kline skrev skrev det första ordet att skickas mellan två datorer, den 29 oktober 1969. Föga anade han att den kopplingen mellan datorer skulle komma att bli internet. Kline har sagt i en intervju att om han hade vetat vilket historiskt ögonblick som han var del av, skulle han ha skrivit något mer spännande än “login”.

Det är svårt att navigera bland tekniska förändringar när vi inte vet hur människorna kommer att använda tekniken. Det går därför inte heller att säga att det som vi bygger idag kommer att hålla i fem år framöver. Hur många förstudier vi än gör, så finns det inga garantier. Att jobba med innovation och digitalisering handlar mycket om att våga chansa, men just eftersom det finns så många osäkra faktorer är det dumt att dra på för stora växlar i onödan. Lägg inte tre timmar på att laga en gourmetmiddag med lax, om dina barn hellre äter falukorv. Eller, lägg inte miljoner på en plattform, om allt företaget behöver för stunden är att automatisera en manuell rutin. Vem vet, kanske är den lilla automatiseringen grunden för en framtida lösning som vi inte ens vet namnet på idag?

Det är lätt att följa checklistor och göra saker rätt. Att göra rätt sak är viktigare. Balansgången där emellan är vi bra på.

Kontakta oss